220304 Kvarntorpshögen, Kumla.

Från Tysslingen tog vi en tur till Kvarntorpshögen, en cirka 100 meter hög slagghög i Kvarntorp i Kumla kommun. Med sina 157 meter över havet är den Närkeslättens högsta punkt. Kvarntorp är förknippad med konstprojektet ”Konst på Hög”. Vintertid finns här en slalombacke.

De har en ställplats under utveckling för husbilar. Det blir nog jättebra när den blir färdig.

Härligt väder hade vi. Vill man inte åka skidor finns det en vandringsled…
…eller så kan man besegra trappen! Trappan är ett perfekt träningsredskap, som dessutom är helt gratis att använda. Ta dig upp till Kvarntorpshögen via Trappan som är ca 200 meter lång och består av 427 trappsteg.

Besegrat Trappan?
Du har besegrat trappan när du har avverkat den tio gånger inom 5 timmar. Du kan även ta dig an ”halvtrappan”, vilket innebär 5 varv på 2,5 timmar.

Väl uppe på Högen så möttes vi av det här…

Det rykte i högen, det är ca: 600 – 700 grader på vissa ställen inne i högen.

”Välkommen till vår unika skulpturpark, belägen på toppen av Kvarntorpshögen. Här har vi samlat verk av flera av landets främsta konstnärer

Kvarntorpshögen är ett av våra märkligaste industriminnen. Idag ett populärt utflyktsmål och en annorlunda miljö för skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Kvarntorpshögen och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66 har varit ett riktmärke på Närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden. I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu nästan 20 år senare har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar runt 30 000 besökare.”

Klicka på länken och se videon, vilken utsikt….
https://youtu.be/MPedPiiRxQ0

2 reaktioner till “220304 Kvarntorpshögen, Kumla.”

  1. Oj då, fortfarande vinter men med en viss känsla av vår.
    Det var länge sen som vi såg snö, hoppas vi slipper. Snödroppar och krokus finns det däremot gott om.

  2. Ja förstår att våren är på G, där ni bor, men det ska även här till helgen bli varmare väder…Må väl😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *