200827 Sensommartripp en härlig dag på Visingsö.

Nu skiner solen och vi packar matsäck och plockar fram cyklarna.

 

Vi cyklade söderut genom lummiga bok- och ekskogar samt ut på mera öppna vidder med härlig utsikt över Vättern. Första stoppet blev ända nere vid Visingsös södra udde, Näs. Där finns en gammal slotts / borgruin.

Kopierat från Wikipedia: ”Näs slott är en borgruinVisingsös södra spets Byn Näs i närheten har givit borgen dess namn, i medeltida källor benämns den dock Visingsö eller Visingsö hus. Anläggningen uppfördes som kungaresidens under 1100-talet. Möjliga byggherrar var Sverker den äldre och hans son Karl Sverkersson. Borgen markerar en övergång till större och bekvämare slottsbyggnader och är den första i sitt slag. De flesta medeltida källor är ense om att borgen, särskilt i början av 1200-talet, stod i centrum för den svenska kungamakten. Detta var Sveriges första riksborg och användes dessutom som riksbank, då konungarna samlade sina och rikets dyrbarheter i borgen[1]. 1318 pantsattes den av kung Birger Magnusson till danskarna[2]. Slottet brändes ner efter en del strider samma år medan Birger befann sig i landsflykt.”
Enligt uppgift skall Magnus Ladulås ha avlidit där i december 1290 och på våren året efter begravd på Riddarholmskyrkan i Stockholm. Men senare undersökningar av graven i Riddarholmskyrkan har inte kunnat fastställa arr Magnus Ladulås är begravd där.

Vid Näs finns en liten ställplats för 5 -6 bilar, som sköts om av hembygdsföreningen. Det finns ingen service förutom torrtoa men det finns fin service för cyklister med lite verktyg och luft om man behöver fixa något på cykeln och ev. fylla luft.

Ett inköp av tomater gjorde vi utefter vägen – de var verkligen söta och goda!

Vid Rökinge Bygga hittade vi båthuset där den gamla båten ”Maria af Rökinge” har sin vinterförvaring.
En intressant försöksodling hittade vi utefter vägen.
Visingsö är känt för sina Remmarlag – häst med vagn. Där man i lugn takt kan njuta av en färd genom det vackra Visingsö. Vi provade tyvärr inte, då vi kände att vår tur på cykel var nästan lika njutbar och dessutom fick vi själva bestämma vilka stopp vi ville göra efter vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *