190721 Från Gäddede till Ankarede

Innan vi lämnade Gäddede tog vi en cykeltur in till byn för att handla lite och besöka turistbyrån för att få lite tips…

…lite engångstallrikar i affären (visst får man dra in på disk när man är ute och åker?!) och turistbyrån var stängd, det var ju söndag – tänkte inte på det!

Men utanför turistbyrån har man gjort ett ambitiöst projekt att visa upp fjällvärldens flora – många fina blommor fanns det där.

Dagens etappmål med husbilen fick bli Ankarede…parkeringen var lite anonym och inte så välkomnande så vi kände oss tveksamma till om det var värt att kliva ur husbilen för att kolla vad som fanns bortom parkeringen och de hundratal kärlekskranka bromsar (flygfän) som mötte oss och som sökte sig till värmen från bilens motorhuv.

Men det var tur att vi tittade in i själva samebyn! En fin kyrka, många välvårdade och även nybyggda kåtor fanns det i byn. Vi fick lära oss att Ankarede sedan många hundra år är en samlingsplats för samer och framförallt midsommarhelgen är den helg då man träffas där. I det lilla mysiga caféet fick vi tips om olika vandringsleder som utgår från Ankarede. Kanske någon etapp/vandringsled kan passa för morgondagen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *