190717 Åre och sen fricamping vid Storulvån

Bergbanan i Åre är en institution med över 100 år på nacken. Ett ”måste” att åka med den när man är i Åre!

Vid bergbanans toppstation var det full aktivitet! Åre är inte bara en ort för vinterturism – nu är det även full fart i backarna på sommaren med bl.a. cykling ”downhill” och många vandringsalternativ.

Själva valde vi mellan att ta Bergbanan ner igen eller en lättare vandring. Det fick bli Trollstigen mot Åre by! Det visade sig bli den första av våra mer eller mindre strapatsrika vandringar under den här roadtrippen.

Vi fick höra att den för Åre en gång så karakteristiska Kabinbanan som invigdes 1976 nu kommer att pensioneras och monteras ned efter nästa vintersäsong. Så att ta en ”sista?” tur med Kabinbanan blev också ett ”måste”. Killen som skötte vår kabin på vägen upp  berättade att Kabinbanan är alldeles för dyr i drift i förhållande till dess kapacitet samt att den pga av sitt utsatta läge kräver mycket arbete för att hållas i drift under tuffa förhållanden med mycket snö, vind och kyla. Men den mer än 100 år gamla Bergbanan, den är ”still going strong!”

Vi hann precis upp med Kabinbanan på en av de sista turerna för dagen så vi fick nöja oss med utsikten från toppstationen (och den var helt OK) – vi hann inte med någon vandring upp till Åreskutans topp innan sista turen för dagen gick ner igen. Den toppen får vi ta någon annan gång.

Vi fortsatte sedan till STFs Fjällstation vid Storulvån – där var det fullt på parkeringen (där man egentligen inte får stå med husbil för att campa men man får parkera där under den dit man vandrar på någon av de vandringsleder som utgår från Storulvåns Fjällstation) Så vi fricampande någon km från Storulvån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *