170825 Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är en före detta järnmalmsgruva, numera värdshus och turistsevärdhet, i Åkers bergslag, som är ett område i Gnesta och Strängnäs kommuner. Gruvan ligger mellan Mariefred och Gnesta och försörjde Åkers styckebruk med malm, mot slutet via egen järnväg

Gruvans dag

Gruvan består av många öppningar. Idag är de flesta vattenfyllda. Den äldsta och djupaste, Porthålsgruvan, var en gång Sveriges djupaste gruva – mer än 300 meter djup.

Efter nedläggningen låg gruvområdet öde fram till slutet av 1950-talet då Lars Serrander med familj bosatte sig där. Familjen tog itu med den då mycket förfallna gruvan och alla dess byggnader och efter mycket arbete öppnades gruvan för allmänheten. Gruvan blev snart ett populärt utflyktsmål med många besökare varje år. Man fortsatte utvecklingen av området och bland annat restes en ny gruvlave. Åkers styckebruk flyttade den så kallade Wahrendorffska bombkanonen, som idag står på tunet, till gruvan.
(Klicka på bilderna för förstoring)

Åkte från Adelsö till Skottvång-

Under gruvans dag så framställer dom tjära ”Tjärdal”.

Spelmän från bygden spelar under dagen och Ann gick fram och önskade att får höra vackra ”Klövsjö Brudmarsch” klicka här  för att höra deras tolkning!

Lite läskigt med bärfisar!

Vi plockade också frukostblåbär, då skogen var full av mogna bär.

Jag träffade på de här tjejerna när jag gjorde min morgonpromenad, de hade övernattat i det här vindskyddet och satt nu och åt frukost!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *