190724 Fatmomakke

Innan vi kom fram till Fatmomakke stannade vi till vid Norgefarargården i Klimpfjäll. Från Norgefarargårdens hemsida: Kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860. För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar. Här finns en sommarservering med råvaror från orten och en stallbutik med försäljning av Hantverk, presenter, souvenirer, naturprodukter, röding och öring.

Vi hade sådan tur så att just den dagen vi var där bakade de tunnbröd, så vi fick naturligtvis köpa en påse nybakat tunnbröd med oss.

Smakade härligt med lite stark, smakrik ost och en kall öl!

Så här står det i inledningen i Länsstyrelsens skrift om Fatmomakke: Fatmomakke i Vilhelmina kommun är en av landets 16 bevarade kyrkstäder. Platsen med kyrkan som samlingspunkt har under århundraden samlat samer, nybyggare och annan lokalbefolkning långt bort från dagens allfarvägar. Där har man gått i mässa, döpt sina barn, gift sig, samlats för möten och sammanträden, blivit undervisad, idkat handel, hållit föredrag och umgåtts. 

För den som är lite äldre och minns Lapp-Lisa, Anna-Lisa Öst kan det vara intressant att veta att hon skänkte pengar till en bönekåta som Frälsningsarmen ansvarar för i Fatmomakke. Lyssna på Lapp-Lisa och hennes största ”hit”, Barnatro, här: https://www.youtube.com/watch?v=VJKSgJ4rLO0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *