180610 en fin dag vid Kapellskär – Räfsnäs

Husbilen tar oss ut i Skärgården – nja inte riktigt men vi åkte i alla fall husbil till Räfsnäs och därifrån tog vi skärgårdsbåten Romina ut till Fejan. 

Fejan har bl.a. ett förflutet som karantän för Baltflyktingar strax efter andra världskriget och för kolerasmittade under 1890-talet.  Under några år nu under senare tid, användes den förra obduktionslokalen som restaurang men den brann tyvärr ner 2015. Nu håller den på att byggas upp igen och är nog snart klar för nyinvigning.


Vi har seglat till Fejan i egen båt för några år sedan och det var trevligt att återbesöka ön som har en sådan spännande historia.


Huset med snickarglädje var bostad för läkarfamiljen under bekämpningen av kolera. Huset kallas för Villa Kongo för det var ursprungligen tänkt som ett svenskt missionshus som skulle byggas upp i Kongo. Men då det brådskade med en läkarbostad till Fejan fick huset, som låg färdigt för transport i form av en byggsats, i stället forslas till Fejan och byggas upp där.

Numera kan man hyra kajak på Fejan, vilket vi såg att många gjorde. Övernattning i tipiliknande tält som står på en liten altan är också populärt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *