170824 Adelsö

Adelsö är en ö i Ekerö kommun väster om Stockholm, och kan sägas ingå i stor-Stockholm. Det är dock ingenting man märker när man är där.
(Klicka på bilderna för förstoring)

På Adelsö, eller med ett äldre namn Alsnu, har människor bott sedan innan dagens ö hade stigit upp ur havet, närmare bestämt på stenåldern. Vid denna tid bestod det som senare kom att kallas Adelsö av flera mindre öar som stack upp ur en vik av Östersjön. I takt med att landhöjningen fick mer och mer av ön att höja sig ur havet, och i takt med att samma process skapade bräckvattensjön Mälaren, blev ön allt mer intressant för människorna. En indikator på detta är de forngravar som finns på ön. Här finns gravar från äldre och yngre bronsålder, men de flesta är från järnåldern och vikingatiden.

Under vikingatiden fick Adelsö stor betydelse, tack vare närheten till Birka, vikingatidens största svenska stad, som var belägen på Björko söder om Adelsö. Kungen som styrde över Birka hade även en kungsgård på ön, i vilken han bodde under en del av året. Senare, under medeltiden, hade många kungar och ståthållare sina sommarpalats på ön. Ruinerna av den gamla kungsgården står sedan 1993 på Unescos världsarvslista.

Vi kom från Sundbyholm till Adelsö.

Vi promenerade runt på ön, och kollade in vikingabyn..


 

Smakar alltid gott med kaffe och macka…
Sen gick vi vidare på vår upptäcksfärd…

På Adelsö såg vi ett Facebookinlägg som skrevs för 1000 år sen 🙂

Kyrkan tillhör Adelsö-Munsö församling i Stockholms stift. Omgivande kyrkogård inramas av stora ornäsbjörkar. Alldeles norr om kyrkan ligger Hovgårdens fornlämningsområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *