170817 Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges vildaste skogar och en av de vackraste. Det är ett kuperat, bergigt och blockigt område. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Parken ligger i den mest otillgängliga delen av Tivedens skogar, i den del som kallas Trolltiven.

I den sedan 1983 skyddade området finns flera vackra vildmarkssjöar. Du hittar också imponerande klippblock, som Junker Jägeres Sten, upp till 10 meter hög, som har transporterats av inlandsisen. Flera grottor finns, den mest kända är Stenkälla, en gammal offerkälla från hednatiden, och Vitsandsgrotterna.

Ändå är det inte så orört, som man tror vid första anblicken.  Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider. Här har förekommit svedjebruk, kolning och avverkning, men det har aldrig bott människor här.

Välmarkerade stigar bjuder på lite krävande vandringar, som man kan starta från Huvudentrén, Vitsand eller Ösjönäs. Bergslagsleden passerar parken, samt Ridleder Tiveden och cykelleden Lilla Kungsleden. Under sommaren kan man ta en dopp efter vandringen i Trehörningen vid Vitsands långsträckta sandstrand.

Vi hade en underbar strapatsrik vandring  i parken.






 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *